Tuesday, October 13, 2015

Tro på allt du läser

Jag ser mig inte som en särskilt lättskrämd person. Jag knallar ute mitt i natten utan att bry mig nämnvärt, ger mig in i duster med arga katter, tar diskussioner med folk jag tycker har fel. Det finns dock något som gör mig jäkligt rädd, och det är all den okunskap som sprids just nu överallt. Ingen har missat flyktingströmmen som kommit till många länder senaste tiden, och självklart väcker det en massa känslor och åsikter. Det har givetvis funnits i åratal, men förstärks i dessa tider som är just nu. Människor delar skit om att soppkök i landet vägrar servera "svenska" hemlösa och istället bara ger mat till flyktingar i fancy kläder och med ipads. Vi får läsa om att svenska klassikerna Luciatåget ska få finnas kvar, och inte låta muslimerna styra genom att plocka bort det (för Lucia är ju otroligt svensk). Det delas artiklar om att elever i svenska skolor tvingas äta halalslaktat kött och att en liten tjej fick kvarsittning för att hon hade ett mobilskal med svenska flaggan på. Folk är upprörda på sina Facebooks över att moskéerna kommer ta över landet och vi kommer bli styrda och kontrollerade av muslimer. Vi får läsa att invandrarna vill att tyskarna ska slopa Octoberfest, att de slåss i upplopp mot tiggare. Vi matas med bilder på överfulla flyktingbåtar. Och det är inte bara EN person som delar det här. Det är mängder. Man ska inte döma människor, och uppenbarligen är hela grejen med flyktingar och muslimer väldigt läskig, men var tog förnuftet och hjärnan vägen? Var försvann tanken om källkritik?

För vet ni vad: soppköket som bara serverade flyktingar och flickan med mobilskalet är bara bullshit. Påhittad skit. Hade man läst lite mer noga hade man även kunnat se att webbadressen var nåt liknande rentskitsnack.se eller något sådant. Har någon av er mött en flykting som vill plocka bort Luciatåget och pepparkaksgubbarna? Har någon av er hört många mörkhyade klaga över att det inte finns plåster med deras hudfärg (mer än tjejen i det radioreportaget)? Halalslaktat kött är inte slaktat värre än något annat kött i Sverige (observera nu två saker: jag stöttar INTE halalslakt och jag skriver "i Sverige".). Halalslakt är inte lagligt här utan bedövning. Precis som svenska slakterier bedövar djuren med bultpistol gör även halalslakterier det. Skillnaden är att halalslaktade djur får en text läst för sig innan, och vänds mot Mekka. Ärligt talat tror jag att det är det minsta ett djur inför slakt plågas av. Dock stämmer det inte heller att barnen tvingades äta det. Det har inte varit några upplopp. Ingen vill plocka bort Octoberfest och bilderna med båtarna är 20 år gamla. Vet ni hur många moskéer det finns i Sverige? Mellan 25 och 30 stycken, plus några källarmoskéer. Hur många kyrkor? Runt 3700 stycken, och då är det svenska kyrkan vi snackar om. Sedan har vi ju pingstkyrkor, missionskyrkor och så vidare. Så, 30 mot kanske 4000. Stort hot?

Det finns dock vissa saker jag också vill poängtera: jag tycker själv islam är en ganska läskig religion. Kvinnosynen är vidrig av det lilla jag kan om det. Å andra sidan tycker jag även kristendomen är det. All religion är i mina ögon skrämmande. Utan dem hade vi haft betydligt mindre krig och konflikter. Det jag försöker säga är att vi plötsligt i rädsla och okunskap sväljer allt skitsnack i negativ riktning mot människor vi inte vet ett dyft om. De här sidorna skapas av rasister och främlingsfientliga människor som försöker nässla sig in mer och mer i vårt samhälle. Tyvärr är det relativt framgångsrikt. Förra valet valde 13% av befolkningen att lägga sin enda röst på Sverigedemokraterna, ett parti som insett att deras öppna hat och våld och ramsor på nittiotalet inte gav dem så stora siffror. Istället klädde de på sig kostymer och gick en kurs i retorik. Dock kan de inte riktigt lägga band på sig själva. Många som är med i partiet är stora skämt som inte har en susning om vad de sysslar med. Det är bara att söka upp lite intervjuer med dem. Det är även bevisat att de som röstar på SD har ett lägre iq än genomsnittet (Här är jag rätt elak när jag säger att jag inte direkt är förvånad). Ibland har de beväpnat sig med järnrör. De anser att invandrarna är roten till allt ont som händer i Sverige. På väldigt lång sikt är det förvisso sant. Vi vandrade hit, människorasen skapades inte i evolutionen här. Så vi alla är ju invandrare om vi ska hårdra. I SD dyker det ständigt upp dolda budskap som skvallrar om deras tro på ett "renrasigt" Sverige, de försöker bara göra det lite snyggare nu än för 20 år sedan. Det är via alla människor som tror på deras uttalandet som avpixlat.se, exponerat.se och så vidare växer fram. Där skrivs artiklar som är pinsamt dåliga och skvallrar om extremt dålig journalistik i sina försök att framstå som seriösa medier. Tyvärr tror människor på det som står där. Det delas hej vilt. Vanliga Svenssons sitter och delar dynga från öppet rasistiska sidor. Det skrämmer mig mest! Ingen är källkritisk längre. Vi har blivit så fruktansvärt bortskämda med att hitta allt vi behöver på nätet. Vi kan googla fram allt. Dock har jag ju så svårt att se var vårt förnuft att inte tro på allt vi läser tog vägen. Får vi inte lära oss i skolan att vara källkritiska?

Nu ska jag inte döma människor, men snälla ni som delar massa rasistisk dynga utan att hävda att ni är rasister: antingen kollar ni lite mer noga om det verkligen är sant innan du delar nåt som kritiserar det som för oss är obekant ännu, däribland flyktingar, invandrare och islam, eller står du för att du helt enkelt är rasist. Väljer du det förstnämnda, vilket jag verkligen hoppas, finns det en jättebra lathund för alla de här stora Facebookfenomenen: viralgranskaren. Där kan du snabbt kolla upp om det verkligen är sant att kungen inte fick sin morgontidning.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home