Tuesday, May 18, 2010

Nattliga funderingar

Ibland ligger jag vaken om nätterna och funderar över livets stora frågor. Och tro mig, de är många.

För ett par nätter sedan låg jag och filosoferade över det här med färger, dess symboler och färgblindhet. Redan sedan man var liten har man ju fått lära sig att grönt är rätt och rött är fel, eller att de i alla fall är varandras motsatser i många fall. Ta exempelvis trafikljus: grönt betyder gå och rött betyder stanna. På proven fick man röda kryss eller gröna bockar, eller olikafärgade bockar helt enkelt. Hur många olika maskiner har inte en grön powerknapp och en röd avstängningsknapp?

Behövs det fler exempel för att förtydliga färgernas motsatser? Jag tror inte det. Om inte annat så hojta. Men nu till den stora frågan då i detta: 4% av Sveriges manliga och 1% av Sveriges kvinnliga invånare är färgblinda. Räknar man ihop detta blir de ett par stycken. Väljer man sedan att gå world wide blir det ännu fler. Den vanligaste formen av färgblindhet är att inte se skillnad mellan rött och grönt. Varför varför väljer man de färger som är svårast att se skillnad på för färgblinda när man ska symbolisera motsatser? "Tryck på grön om du vill fortsätta, röd om du vill avsluta". Vad tänker man då om man är färgblind? "Äsch, vi testar så får vi se hur det slutar." För att ta det ännu ett steg längre: Flygmaskin där röd knapp betyder "Skjut ut pilot" och grön "Skjut inte ut pilot" (Ja, sådana knappar är ofta väldigt välbehövliga, särskilt om man lider av smärre tvångstankar.)

Efter att jag funderat på de där färgblinda stackarna bytte jag härom natten till nästa: jag läste i en bok att det var 10 tysta läppar i en bil. Detta kan ju missförstås big time. Är det fem personer i bilen eller är det tio? Läppar lever ju i par: underläpp och överläpp. Tio stycken läppar kan då innebära fem överläppar och fem underläppar, vilket gör det till fem personer. MEN det kan ju även ha skrivits som par, alltså, tio stycken läpp-par. Och då betyder det ju tio par läppar vilket måste innebära tio personer. Nu vet jag ju dock att det satt fem personer i bilen, kanske främst för att annars krävs det ju minst en minibuss, och att en av personerna då ligger i bagaget, men ändå. Sådant måste man ju klargöra mycket tydligare när man skriver böcker. Folk blir ju liggandes sömnlösa.

Igår var det klippt igen. Ny bok som innebar ett stycke hur det skickades fredsbevarande strykor till ett krigshärjat Libanon. Varför skickar man ett gäng som ska bevara fred dit där det är krig? Då finns det ju ingen fred att bevara. Är det ett förnekelsebeteende eller bara ett suspekt namn på denna form av militärinsats? Kan man inte döpa dem till "krigsavslutande" styrkor istället? Men att bevara något som inte existerar känns i mina öron och ögon som en väldigt konstig grej att lägga resurser på. Borde inte det vara omöjligt liksom?

Hur har människor tid att jobba egentligen? Med tanke på alla saker som håller en vaken om natten. Den frågan kommer hålla mig vaken inatt.

13 Comments:

Anonymous johanna said...

Det finns alldeles för mycket att fundera på :) Du kanske ska bli filosof ;)

Appropå färgblindhet så var jag och spelade laserdoome med min lillebror för ett par år sedan. Vi var med i samma lag och när han för sjuttioandra gången sköt på mig så blev jag ilsk och frågade vad sjutton han sysslade med... då visade det sig att han inte såg skillnad på det gröna eller det röda laget, iom at han är färgblind. Så han sköt på allt som rörde sig :)

9:11 PM  
Blogger Ica said...

Ahahaha!! Du ser: ännu ett ställe där det blir för svårt för dem som inte ser skillnad på rött och grönt. Vad tänkte laserdomeskaparna på?

Hm, ja, undra om man får bra lön som filosof.

10:05 PM  
Anonymous Anonymous said...

人間好話,要如海綿遇水牢牢吸住..................................................

8:06 PM  
Blogger 麗卿 said...

aio 交友愛情館影片sexy girl6k聊天室尋夢園色情圖貼美女聊天室請認明aooyy com正妹貼圖正妹視訊正妹無名相簿的密碼sexav999免費影片星野亞希充氣娃娃星野亞希個人資料星野亞希t恤星野亞希t星野亞希走光星野亞希資料星野亞希裸照星野亞希寫真集 sneaker lover星野亞希寫真集 完全 copy星野亞希寫真集bt下載視訊 辣妹美女 視訊a片免費試看avdvd視訊甜心寶貝av貼片區視訊交友av168818 成人girl5320微風成人情色 網成人圖片77p2p影片區utobe影片成人文學情色遊戲s18x色片情人視訊聊天非常好色6 0下載正妹日報成人版成人交友獸皇影片分享區avooo影音1111視訊5278論壇5278影片網

10:10 AM  
Anonymous Anonymous said...

今天是人生唯一生存的時間。 ............................................................

4:04 AM  
Blogger 思穎鄭宇柏 said...

很棒的分享~~~來留個言囉~~~~ .........................................

10:15 AM  
Anonymous Anonymous said...

吾錯吾錯...我平時都好鐘意用呢d~而家學多好多~thx+0+........................................

2:00 AM  
Blogger 嘉琬嘉琬 said...

影音視訊聊天 台灣情色論壇 go2av免費影片卡通 666vl net 0951成人頻道下載 qq美美色網 ut13077視訊聊天 台灣kiss911 18成人免費a片 男人幫 成人網站-天天看美女 日本a卡漫 聊天室ut 5278免費影片 aa 片俱樂部 失敗論壇 影音交友mmshow tw av女優影片,aa片免費看影片 卡通aa片avdvd 美女交友thcmt vsbox色美媚入口 洪爺自拍走光貼圖 一對多視訊,美女短片免費試看 0204成人 視訊交友fireup 台灣kiss情色貼圖區 彩虹AV影音視訊聊天室 性愛日記 ez sex貼片區 aaa片免費看影片 aio小魔女自拍qk 免費試看成人片 g8mm視訊網 色妹妹a漫18 禁 免費視訊聊天 173 線上 aa 片試看嘟嘟 火辣視訊情人 av080下載 aa免費看影片 網愛 正妹百人斬飯島愛 情色sex520 ss369成人色網 免費a片線上看,卡通aa片免費看 aa的滿18歲影片 視訊-愛情館 八國聯軍成人 高雄視訊sexy girl34c 成人自拍色情avdvd 線上aa片試看嘟嘟

1:56 PM  
Anonymous Anonymous said...

Ha, ha, säkert du inte är data-geek?! Exakt den typen av "allvarliga frågeställningar" flera av dessa ägnar sig åt, världen blir liksom lite obegriplig av alla dessa logiska felslut som de "upplysta" tvingas utstå ;)

Sedan lever vi inte i den bästa av världar. Varför är inte alla kofångare på samma höjd? Och varför inte runt om hela bilen och är jättemjuka på yttersidan, så man liksom kunde slå upp en dörr in i en annan bil utan att det gör något? Och behövde ju då ingen bogserlina, man använder sin igen bil att putta igång grannens bil istället :)

5:47 PM  
Blogger 玫友 said...

Man proposes, God disposes...................................................................

10:26 AM  
Anonymous Hellie said...

Hej.
Kul att att du hittade till min blogg!:)Vad har du för roligt att sälja?
kram

9:29 PM  
Anonymous Anonymous said...

Poverty tries friends.................................................................

10:32 AM  
Anonymous Anonymous said...

知識可以傳授,智慧卻不行。每個人必須成為他自己。......................................................................

2:53 PM  

Post a Comment

<< Home