Saturday, January 13, 2007

Film är bäst på bio

...är ju en slogan som hållt sig i flera år. De flesta nickar säkert instämmande, för visst är det nåt särskilt med att gå på bio. Inga reklampauser, bra popcornanledning, full koncentration på filmen då man inte kan kuta och göra annat under tiden samt oftast en bra verklighetsflykt för den som behöver det. Så långt håller även jag med.

Idag skulle Maja och jag gå på bio. Mycket trevligt även om vår kväll hade viss par-varning med middag och hela kitet. Sagt och gjort stegade vi in, köpte popcorn och gjorde oss redo. Efter visst meck med läskautomaten fick vi även vår cola light. Ica tappar hakan när hon kommer in i salongen. Hemma i hultet har vi en biosalong. Där visas en film kvällstid varje onsdag, fredag och söndag. Samma film i ett par veckor. Ibland kan det vara undantag och även visas en matiné på söndagseftermiddagar. Platsnumrering gäller inte utan där gäller det köande och först till kvarn för de bästa platserna(Ja, ni kan ju tänka er hur länge man fick köa till Titanic). Det är väl sisådär tio femton rader med nerfällbara stolar. Framför dem står ytterligare tio rader, fast nu med helt vanliga, ytterst obekväma stolar som framkallar nackspärr om man vill se vad som utspelar sig på duken. Ja, ni förstår i alla fall vad jag är van vid. Här knallar vi in en en salong med fyra(!!) rader och plats för max 40 personer i hela salongen. Mycket förvirrat tog vi plats och jag hamnade ytterst på raden näst längst bak, eller nästnäst längst fram, där man även då fick ett litet bagageutrymme vid sidan eftersom de antagligen inte lyckades klämma in en stol till där bakom väggen. Precis ovanför huvudet satt en högtalare som sett, eller kanske hört, sina bästa dagar. Den roade oss hela reklamen med att prassla godispåseliknande utan uppehåll. Högtalarna längst fram som skulle stå för majoriteten av ljudet var på pricken likadana som min bror byggt och jag haft i mitt flickrum för bra ljudeffekter.

När förvåningen över salongens storlek och ljud lagt sig kom en fin liten moralfilm om reglerna på bio: stäng av din mobil och kasta skräpet i papperskorgen när du går ut. Plättelätt och en regel inpräntad sedan länge. 20 minuter in i filmen hade jag och Maja även utvecklat två nya regler, och efter filmens slut ytterligare en. Precis innan filmens början kom ett par in (Detta var inte något underligt. Hela salongen var full av par i uppenbara förhållande, utom jag och Maja, och två fjortisbrudar snett framför.) och satte sig mitt framför oss. Det sista man vill ha i en liten salong är en lång kille som slänger ner arslet framför sig. Så var dock inte fallet här. Nej, ny regel nummer ett: tupera inte håret innan du går på bio. Det är taskigt mot dem bakom dig. Jag och Maja satt lutade åt varsitt håll under filmen för att inte få hela Denzil Washingtons mun full av blont tuperat rufs från den kvinnliga delen av paret.

Regel nummer två skapade de två fjortisarna åt oss. Kort in på filmen (de där 20 minuterna närmare bestämt) lutade sig en av fjortisbrudarna över till paret bredvid och viskfrågade om de kunde ha koll på deras grejer. Därefter reste de sig och gick ut. 10 minuter i lugn och ro förflöt. Sedan öppnas dörren och två fjortisbrudar kommer tillbaka in, kräver att folk ska resa sig, som då i den lilla salongen täcker projektorn så duken får fina mänskliga skuggor, för att de ska komma in. Stinkandes av rök. Regel nummer två: ta inte rökpaus 20 minuter in på en film som enbart är lite drygt en och en halv timme lång. Särskilt inte på bio. Särskilt inte om du är 14 och inte ens får köpa cigaretter lagligt.

Dessa härliga tjejer skapade även regel nummer tre. Vi filmens slut hade de visst väldigt brått ut till sina moppar, eller vad de nu färdas med i den åldern (Låter jag som en gammal surkärring nu eller vad?) och studsade därför över sätet (på rad tre) nästan på en äldre herre och trängde sig före resterande människor på sin egen rad för att fortare komma ut. Regel nummer tre: träng dig inte före i kön om du redan varit pinsam och gått ut under filmen och definitivt inte om hela salongen bara innehåller 40 personer som troligtvis inte kommer ta mer än en minut på sig att ta sig ut om man räknar med normal gåhastighet.

Hur filmen var? Bra såklart. Den sågs ju på bio.

2 Comments:

Blogger majsan said...

Ha ha! Har alltid sagt att big hair är respekt, men som sagt, INTE på bio. Får nog tänka över en gång till om jag ska göra den där afropermanenten eller inte...

11:02 PM  
Anonymous Cary said...

Great work.

2:35 PM  

Post a Comment

<< Home