Saturday, September 27, 2008

Årets höjdpunkt!

Jag kan inte hjälpa att jag inte vill ha vissa ord i min blogg, men böcker är porr och bokmässan är med andra ord himmlriket. Enda minus är allt folk med rullväskor, svettdoft, ilskna miner och barnvagnar och matpriserna inne på mässan. I år har jag knallat runt inne på mässan under två dagar. Mina biceps har fått en genomkörare som sent ska glömmas, fötterna är svullna, ryggen är trött, plånboken är totalt ekande tom, men sinnet och humöret är uppåt.

Sist skrev jag ju om bloggträffen som efter en smärre lyckad inledning tillslut blev kalas. Tyvärr är ju bloggare något av ansvarsfulla individer och kunde med andra ord inte nattsudda på en torsdag. Ja, utom jag och Emily då. Vi är ju på minivacation och tog sådeles en promenad genom staden från vår bloggträff till Park, där alla kändisar hänger under bokmässan. Vi skådade Liza, Bodström och samma som förra året. Dock lät jag dem vara i fred denna gång. Succén var i alla fall för min del slut där. Två medelålders karlar siktade in sig på två yngre brudar(jag och Emily) och släppte sen inte oss ur sikte över huvud taget. Själv fick jag stå med en wannabekonstnärssjäl som höll seminarie under nästkommande dag och som verkligen ville att jag skulle komma dit. Sedan skulle jag besöka hans förlag i Stockholm. Denna herre hade röd halsduk, ett gigantiskt födelsemärke över underläpp och en andedräkt som skulle kunna fälla en fastspikad elefant. Och den fick jag erfara eftersom snubben envisades med att stå fem milimeter från mig och prata non stop. Dock var han gentleman och försåg både mig, Empo och Empos snubbe med drinkar, och det är ju alltid trevligt.

Tillslut lyckades jag och Emily fly in på en toalett för att kunna kolla läget. Hon berättade att hennes snubbe ville ha oss att dricka champagne på Bokia. Bokia? Herren jobbade på SVT och skulle ha oss att dricka champagne i en bokaffär där han dessutom hade två sängar så vi kunde sova över. Mycket suspekt. Kort därefter ville min snubbe ha med oss på champagne i sin svit på Park. Det hela slutade med att vi flydde i en taxi efter att ha antastat Leif Pagrotski utanför hotellet. Egentligen hade vi tänkt knalla ut och dansa då, men eftersom klockan var tre insåg vi att ingen nog ville släppa in oss.

Dagen därpå gav vi oss iväg till mässan. Så mycket böcker! Precis som förra året gjorde vi misstaget att fynd bland de "hårda" bokfynden. Att börja mässan med att bära massa tunga böcker som inte är pocket är INTE roligt. I vanlig ordning språkade jag med Liza Marklund och Martina Haag och lite andra trevliga författare och lyssnade på lite boktips. Någonstans mitt i allt spring såg jag gårdagens halsduksbeklädda herre och sprang. Plötsligt stod jag öga mot öga med Leif G W (Näe, det är inte sant eftersom han aldrig ser nån i ögonen, men nära var det) och bredvid Viveca Lärn under en författareläsing. Efter lunchrusningen betalade vi 89:- för en 33 cl dricka och en macka. Mycket trevligt var att man kunde få skicka iväg böcker man köpt via DHL till nån trevlig vän i landet som inte kunde närvara. Väl hemma däckade vi totalt och orkade inte med något mer än att umgås med husets invånare och äta fondue (premiär för min del.)

Idag bangade Emily mässan, men Annapanna ville gå, så jag for dit idag igen. Jag kände mig oerhört världsvan där jag guidade Anna och Elin, som vi mött upp, runt montrar och hittade ställen och flyttade på störande individer. När alla var aningens slut som människor tvingade jag upp dem till KP-montern och kollade på hur KP-Ola andades helium och läste roliga historier. Han var betydligt bättre på benen nu än sist, och man fick godisbitar i huvudet och en KP att läsa när man kom hem(Det är redan gjort). Hela tiden banade jag väg för min gravida vän som jag dessutom klätt i en bloggtröja så hon skulle smälta in lite bättre.

Nu har jag räknat summor, sparat kvitton och packat om böcker. Två dagar och 40 nya böcker handlade. Jag är nöjd.

Förresten visade det sig senare att vi inte alls skulle dricka champagne och sova på Bokia. Snubben menade Gothia där han bodde. Emily har bara lite hörselproblem.

5 Comments:

Blogger Lotten said...

Vad hette gravida vännen och vaaaarför ligger hon (med bild) inte ute på bloggen?

"... en andedräkt som skulle kunna fälla en fastspikad elefant ..."

Åh, varför var jag inte där?

9:48 PM  
Blogger Ica said...

anna heter den gravida vännen och anledning till icke-bloggbild var brist på sladd mellan mig och mobilen.

Du skulle med lätthet kunnat få den snubben!

5:01 PM  
Blogger Johanna said...

40 böcker?! Jeez... Tungt att få hem :)

9:31 PM  
Anonymous Lena said...

Hej vejs! Så trevligt att läsa ditt lilla referat om bokmässan. Du verkar ju ha haft en ehum ... givande helg. Känner att jag inte längre är ledsen att jag inte var där. Och 40 böcker är absolut inget jag avundas (40 böcker måste ju bli åtminstoen två flyttlådor till nästa gång du flyttar. Viva la biblioteka!). I alla fall så har jag just blivit bloggare. Ganska fantastiskt va! Nån gång i veckan ska jag väl i alla fall hinna skriva tänker jag. Ses på torsdag kanske?

Inte kram (för det vill du väl inte ha)/ Lena

10:43 PM  
Blogger Ica said...

Fjant- Myyycket tungt att få hem. Jag har inte beslutat hur jag ska klara av detta ännu.

Lena- Joooo, du borde ångra att du inte var där. Det är ju helt underbart. 40 böcker VILL man ju ha! Shit, är du bloggare nu. Måste genast kila dit!

11:15 AM  

Post a Comment

<< Home