Tuesday, May 06, 2008

Böcker böcker böcker

När jag såg en lista hos Christina som handlade om böcker kunde jag inte motstå. Dock är den ursprungligen från Mats Sandberg, så han förtjänar ju med en länk.

Ett bokförhållande kan inte jämföras med andra. Som tidigare nämnts här på bloggen är jag ju något av en nörd gällande böcker, och va fasen, det stör inte mig nånstans. Jobbandes på bibblo, äger ständigt överviktiga bokhyllor och ser bokrean som årets julafton, ja, då står jag för min nördighet. På världsbokdagen satt jag och funderade på vilken bok jag skulle blogga om som omvärlden skulle rekommenderas. Efter att jag påbörjat fem olika inlägg med olika böcker av olika anledningar gav jag upp. Det går inte att välja, eller, jag kan i alla fall inte välja.

Nu till listan.
1. Vilken bok läste du senast?
Jag avslutade en bok igår och det var Den lilla fången. En självbiografi med en helt vidrig story om vilken makt en förälder/styvförälder kan ha över sina barn.

2. Vilken bok ska du börja på härnäst?
Eftersom jag avslutade en igår var jag även tvungen att börja på en också. Valet föll på Annika Bryns Den sjätte natten- fångarna. Bra att variera genrer lite.

3. Är det övervägande manliga eller kvinnliga författare i din bokhylla?
Oj, från början skulle jag säga att det är relativt jämnt, men jag tar tillbaka det. Det är främst kvinnliga författare.

4. När du läser en bok, räknar du ner hur många sidor som är kvar, eller tänker "nu har jag kommit en fjärdedel", "en tredjedel", "hurra! hälften!" osv?
Nope, aldrig. Jag bara läser och läser och blir ofta besviken när boken är slut.

5. Hur väljer du vilka böcker du vill läsa? Ex omslag, tips från vänner, recensioner, topplistor, bloggar osv?
Massa olika. Jag kollar på pockettoppen väldigt ofta. De vänner som jag vet har liknande smak som jag på tar jag tips från. Jag knallar ofta in på massa olika boksajter och läser lite snuttar om olika böcker och ofta blir det impulsköp när det är rea. Sen kan man inte sticka under stol med att omslagen är ruggigt viktiga.

6. När blir en bok för lång?
När den är dålig. Är det en bok som är läsvärd och fängslande blir den inte för lång.

7. Läser du lika gärna på engelska (om det är originalspråket) som på svenska?
Nej, jag gör tyvärr inte det. Min engelska flyter bra i tal, men jag tycker jag missar för många ord när jag läser det. Oavsett om det sägs att "Den här boken bara MÅSTE du läsa på orginalspråket, för det är så vackert gjort" så märker jag antagligen inte av det. Jag kan bara inte leva mig in i en bok på engelska på samma sätt som om den är på svenska.

8. Vilken bok kände du senast att du var tvungen att försöka övertala ALLA dina vänner att läsa?
Oj, senast? Jag har försökt få alla mina vänner att läsa Stjärnor utan svindel sedan jag själv läste den för första gången. Underbar bok. Men jag rekommenderar även Johanna Nilssons böcker, främst Hon går genom tavlan ut ur bilden och Flickan som uppfann livet. Det finns så himla många böcker som jag vill att ALLA ska läsa, men jag vet ju samtidigt att alla inte kommer uppskatta dem på samma sätt som jag.

9. Kan du lämna en bok som du tycker är tråkig? Isåfall, när ger du upp?
Nej, det kan jag inte. Det är skitsvårt, och jättejobbigt, eftersom när det inträffar så läser jag så himla mycket mindre eftersom boken är så tråkig och då kommer jag ju aldrig vidare. Vita tänder var en sådan bok. Jag vet att den är hyllad men jag gäspade mig verkligen genom hela boken. Da Vinci-koden tog med en himla tid.

10. Vilken genre är överrepresenterad i din bokhylla, och vilken finns inte alls?
Hm, mest representerad är nog självbiografier tror jag. Eller möjligtvis min samling tvillingböcker ;). Historiska böcker finns inte alls i min samling. Jag vet inte om det är för jag har dålig fantasi som inte kan leva mig in i det, men böcker som handlar som saker som inträffat innan 1940-talet går bort. Si-fi-böcker finns också i väldigt begränsad(läs obefintlig) upplaga.

Fyll du också i listan, och länka till Mats i början av inlägget.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home