Monday, January 12, 2009

Fuck them again!

En smula frustrerad kanske är att ta i? Eller? Nej, jag kan säga att jag är stora portioner frustrerad. Därefter kan jag också erkänna att jag är förbenat trött, aningens uppgiven och helt enkelt lite nere i skosulorna. Detta är fortfarande i samma tema som när jag bad den svenska sjukvården göra otrevliga saker mot sig själva.

Efter alla juldagar och nyårsdagar och aftnar hit och dit har moster åter igen stampat upp dammet på krigsstigen och börjat gå. Ett tag innan jul var även jag där och trampade då stigen i min ilska då jag ju "gick bakom ryggen" på den trevliga sjukvården här i länet. Nu är vi ju dock som sagt igång igen.

Förra veckan ringde moster till den vårdcentral som påstå sig vara den som ska fatta beslut. Därifrån skulle en remiss ha gått runt 25 november till ortopeden. I fredags förstod vi att det hade ingen gjort över huvud taget, men när moster skrek i postades det visst en sådan. Idag fick jag ett brev om att jag är uppsatt på väntelistan till ortopeden. Uppskattad väntetid skrevs vara 2 månader. Detta brev hade inte ens kommit iväg om inte moster hade ringt. Det finns då EN specialist som skulle befinna sig i Etuna på ortopeden som skulle kunna säga att jag behövde en EMD-röntgen (nervkoll). Dit skulle jag hinna bli kallad. Jo, om papperet kommit iväg då i november vill säga. Han befann sig i stan idag och i morgon. Det har vi vetat hela tiden och försök förklara, men nu blev det inte så.

Under hela denna process har vi försökt att förklara att det inte behövs någon ortoped. Den undersökningen genomfördes hos specialistläkaren, och han kom fram till att det är nerverna som måste kollas. Det vägrar dock sjukvården här att gå med på. Ska jag få en röntgen dit så ska jag minsann besöka en ortoped här och DENNE ska remittera mig. I ett annat läge berättade de samtidigt att de inte har råd att slänga iväg mig på en sådan röntgen. Vad fasen de först ska dra mig till ortopeden för övergår ju mitt förståd. Det kommer kosta dem pengar och av mig får de inte ett öre då jag har frikort.

En smula uppriven besökte jag idag min sjukgymnast som tappert fortsätter att tejpa upp min axel för att det ska funka (Vet ni hur skoj det är att gå med tejp som dels begränsar rörligheten och dels börjar klia som myror under ett gips efter x antal timmar? Det är inte roligt nånstans.), och även hon blev upprörd och stack för att rådfråga en läkare. Dennes tips var att boka in en akutläkartid hos henne och därmed kunde hon pusha på ortopeden. I samma veva ska även sjukgymnasten pusha på och sen jag själv (dvs. moster) ska också pusha. Detta var en strängeligen förbjuden metod, men nu fick jag en tid i alla fall. Min fundering är: hur mycket pengar kostar inte det då? Ett extra läkarbesök, en läkare och en sjukgymnast som lägger arbetstid på att ringa, samt någon på ortopeden som kommer sitta ockuperad i telefonen. Eller, kunde jag kanske ta och skriva mig någon annanstans så jag tillhör ett annat landsting?

Nu är inte bara axeln alienaktig utan min överarm börjar bli platt. Efter att ha skrapat rutorna på bilen förra veckan var det i princip omöjligt att dela ut post. Får man bli trött och gnällig för mindre? Numera när jag vaknar av att hela armen värker får jag nypa som fasen i de senor(nerver? slams? whatever) som gör mest ont. När man väl släpper taget så avtar ju nypsmärtan och jag kanske kan somna om. Då jag tänkte fullfölja min princip att ont ska med ont fördrivas och träna volleyboll imorgon. Attans bara att jag är småfebrig. Kan det möjligtvis ligga till grund till denna extrema gnällighet. Jag blir uppenbarligen lika ynklig som en karl när jag är lite febrig.

11 Comments:

Blogger Jessika said...

Du ska inte tillbaka till Sophiahemmet då, rätt pronto? Beställa en ny tid, liksom NU!?
Muskler utan kontakt med nerver får hela armens muskler att förtvina till slut. Smärtan är med all sannolikhet nervsmärta.

Du borde göra en HSAN-anmälan.

9:26 PM  
Blogger Heléne said...

Nu tänker jag skälla lite, fast än du är nere i skosulorna:

Du ska ge sjutton i att träna imorgon, du har feber ffs! Det är farligt!!

9:48 PM  
Blogger Ica said...

jessika- jovisst, eftersom jag får punga ut med de pengarna själv. En emd-röntgen kostar 4000:-.
Vad i hela är en HSAN-anmälan.

heléne- jag ska inte. skrev ju attans att jag har feber. Så mycket har faktiskt fastnat i huvudet, även om det är svårt att tro :)

9:59 PM  
Blogger Jessika said...

HSAN anmälan är en anmälan till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd. De stack fel i din axel och nu har du nervskador i din axel med muskelförtvining och nervsmärta som följd tillsammans med en massa övrigt krångel. Jag ska inte skrämma upp dig med nerver men nervceller är speciella till sin natur. Du kan kanske få hjälp med kostnaden för en privat undersökning?
Och träna för fan inte!

9:49 AM  
Blogger Ica said...

jessika- Aha. Tja, ingen vet ju varför det blivit såhär. Och sålänge mina nerver inte kollas så kommer vi inte att veta heller antar jag. Jo, det vore ju fint om man kunde få hjälp med betalningen, men var skulle den komma från?
Jag ska inte träna, men de säger att jag ska hålla armen igång. Dock brukar det innebära: jobba ett par timmar, glöm sedan att göra nåt mer den dagen.

10:13 AM  
Blogger gee said...

Går du till vårdcentralen eller har du en "privat" läkare (kopplad till Försäkringskassan)? Helt otroligt att du inte får den där röntgen du behöver utan att du först måste gå till ortopeden.. Neurolog låter ju vettigare, om nåt. Tycker fortfarande du ska vända dig till Patientnämnden, de kan genvägar och de kan hjälpa till en hel del.

4:03 PM  
Blogger Ica said...

gloria- vårdcentral och läkare, som inte är knuten till fsk. det är helt sjukt ja, men nu ska jag visst till ortopeden för att första puckoläkaren hade hittat nåt (utan att berätta det). Jag har kontakt med patientnämnden. De jobbar på som sjutton.

4:30 PM  
Blogger Jessika said...

De flesta privatläkare (sophiahemmet aside nu då) är anknutna till Försäkringskassan och då betalar man bara samma avgift som till den offentliga vården.
Jag hittade en ortopedkonsult i Nyköping men det är lite långt till Nyköping.

Och visst ska du röra armen. Nervskador blir sämre om man inte rör på det, men du kan knappt dela ut posten, du har feber och tänkte träna. Nähänuseruärdetsåhäratt...

http://www.neurologerna.se/
Du behöver inte remiss från ditt landsting. Ett besök kostar 260 kr. Vet inte om de gör EMG-undersökning.

9:12 PM  
Blogger Ica said...

jessika- fasen vad du är påläst! tack för tipsen. Ska kolla genast.

9:54 PM  
Blogger Jessika said...

Varsågod. Vi kan ju inte ha att din arm trillar av eller så, det vore olyckligt ;) ;). Att vänta två månader till och sedan ytterligare tid verkar bara vara ett stort slöseri med tid så då kan man vara lite proaktiv. Och kan man hjälpa till med lite adresser så är det ju bra! Ta väl hand om dig nu och om du väljer att gå till en neurolog, då hoppas jag att du inte behöver vänta så länge!
Allt gott!

10:35 PM  
Anonymous Anne said...

hur går det med allt nu egentligen?
Hoppas du får hjälp och den hjälp du behöver dessutom!!

Kan inte annat än hålla med de som redan skrivit för att inte förvärra, ta det lugnt!
(vet ju oxå att det är lättare sagt än gjort!!!)

kramelikram

10:21 PM  

Post a Comment

<< Home