Monday, January 18, 2010

Tre gratisråd

Lottens blogg blir man uppmanad att skriva "tre gratisråd om vad som helst" om man lider av akut bloggtorka. Det gör jag just nu så det här var ett ypperligt tillfälle. Just ordet "råd" är jag dock lite småskeptisk till. För att citera Rikard Wolff "Var noga vems råd du följer, men ha tålamod med vem som ger dom. Goda råd är ett slags nostalgi. Att dela ut dom är som att gräva fram det gamla ur sophinken, torka av det, måla över de dåliga sidorna och återanvända det för mer än det är värt." Det är ungefär min åsikt med. Hur kan folk ge goda råd? Jo, för de själva provat något annat och insett att det inte funkat. Råd brukar vara baserat på misslyckanden. Men det kanske är jag som är lite... jag vet inte... överskeptisk?

Nu tänker jag i alla fall hänga på Lottens utmaning, för även om jag har mina åsikter om just råd är jag inte mer motsägelsefull än att erkänna att jag villigt delar ut dem till höger och vänster varje dag. Ibland benämner jag dem till och med som råd. Vem kan dessutom nöja sig med tre? Jag vill fylla sida upp och sida ner med olika råd. Kan jag inte få ta mina tre mest djupa råd/mina tre mest oseriösa råd/ mina tre idrottsråd och så vidare? Jag avskyr att sålla bort braigheter, eller "kill my darlings". Vem i hela friden vill göra det liksom? Okej för "kill my enemies", men inte "my darlings". Nåja, lika bra att så göra, och därmed också träna på att mordiskt avliva mina små älsklingar.

1. Var vetgirig.
Det är ett jätteluddigt råd som kan inkludera hur mycket som helst, men det struntar jag i. Läs mycket böcker, se mycket film, var delaktig i nyheter, lyssna på människor och alla andra alternativ som inbjuder till ökad kunskap. Man kan aldrig få för mycket (men dock för detaljerat), och om man finner sin kunskap onödig i yrkeslivet kan man alltid slänga med snygga kontringar och argument när någon blådåre håller på att banka in totalt ovett i sin omgivning. Hysteriskt underhållande och beundransvärt i mitt tycke.

2. Häng din tvätt i plagg- och färgordning.
Vem har inte hört någon i omgivningen som skyller på dessa strumptjuvar, dvärgar med sockfrossa och monster som har allmänt begär på fotplagg i tyg? Häng alltid därför kläderna först i storleksordning. Detta gör att strumpor oftast av naturliga förklaringar är det som ligger kvar sist i maskinen (om man inte heter Krusy the Clown eller Långben). Då slänger man upp alla strumpor, och börjar med de mörkaste. På så sätt hänger man alla sina strumpor i par och då vet man också direkt om någon liten stackare saknas och kan då skaka ur övriga kläder lite extra eller flytta lite på tvättmaskinen så kommer den lilla rackaren oftast fram. Bäst är ju om man struntar i det här med enfärgade strumpor, utan istället köper strumpor med disneyfigurer/The Simpsons eller ränder. Då ser man direkt var den ena sockan har sin kompis. Sparar massa tid och ser för övrigt mycket prydligt ut. (Och med detta råd lovar jag i princip att två av mina läsare kommer att kommentera att det visst finns små strumpätande monster... hemma hos dem i alla fall. Detta förkastar jag enkelt med ordet: förnekelse och brist på ansvar.)

3. Ät banangröt till frukost.
Havregrynsgröten sägs ju vara den optimala frukosten, främst för att den är så mättande och nyttig. Absolut, det säger jag inte emot, tills folk börjar slänga på två kilo sylt eller liknande på sörjan. Det är ungefär som när moster känner sig nyttig när hon äter smulpaj eftersom det är så mycket bra blåbär eller äpplen i den. Så, istället för en massa sylt och socker och onyttigheter tar man och gör gröten på spisen. Man häller i de sedvanliga ingredienserna så som vatten, havregryn och salt. Till detta skivar man ner en banan i gröten och låter det koka upp. Vill man och tycker om smaken tillsätter man då en drös kanel som också är nyttigt och bra. Man vrider ner plattan och låter det stå och puttra ett tag med regelbundna omrörningar (man hinner exempelvis sminka sig under denna tid). Efter puttring har det söta i bananen spritt sig till hela gröten och det är bara att lassa upp i en tallrik och slafsa i sig med mjölk till.

Gosh, vad vuxen och pk moraltant jag lät som nu i samtliga råd. Jepp, det är ju jag i ett nötskal. Måste vara de senaste dagarnas läggdags vid tre på natten, öldrickandet på en söndag och lek med volleykollegans lillebror som spökar.

10 Comments:

Blogger Heléne said...

Eller så har man blott och enbart svarta strumpor som man inte ens bemödar sig med att sätta ihop. Skulle en och annan rackare smita eller bli uppäten märker man det inte!

11:03 PM  
Blogger Ica said...

men då kanske du får två högerstrumpor, och då blir de helt fyrkantiga i tån.

11:15 PM  
Blogger Lotten said...

Jag tycker att det är helt onödigt att ha maka strumpor.

9:17 AM  
Blogger Ica said...

Lotten- jag veeeet. Eller, det har i alla fall framgått. Och de två som inte skulle hänga på min idé om tvätthängningen skulle vara du och Heléne... se där ja =)

9:20 AM  
Blogger Ica said...

... och dessutom får du samma problem: har man inte strumporna i par riskerar man att få två högersockor eller två vänstersockor i handen, och då blir det ju helt fel... och man får fyrkantiga strumpor. Blä.

9:22 AM  
Anonymous Anonymous said...

Mmmm. Banangröt. I like=)

Kram från Åsa

5:32 PM  
Blogger Ica said...

Åsa- visste väl det =)

6:00 PM  
Blogger Johanna said...

Jag vet en till som inte nappar på detta med tvångstankar vid tvätt(tork)rutiner :) Frukost? Mnjää. Dock skulle jag VERKLIGEN behöva bli mer allmänbildad och lära mig mer!

10:57 PM  
Blogger Ica said...

Fjant- Äsch, men du är ju som du är också. Om du någon gång började äta frukost kanske din mage skulle börja bete sig mer mänskligt till exempel, och folk kanske skulle slippa avlida av gasförgiftning. :P

9:07 AM  
Blogger Johanna said...

Äsch då, det hjälper inte med frukost där inte. Det har jag ju provat och det blev inte bättre då :) Det är transplantation som gäller!

11:45 AM  

Post a Comment

<< Home