Tuesday, March 21, 2006

Det går verkligen inte att lägga upp bilder längre av någon underlig anledning som får mig att vilja svära långa ramsor. Varför?

På Lottens blogg kunde man anta en utmaning och skriva om olika ämnen. Jag sitter som vanligt med beslutsångest och väljer därför två ämnen.

1. Om jag vore Gud för en dag...
Svårt att genomföra, för enligt mig skulle jag då inte finnas. Låt oss nu istället låstas att jag tror det sitter nån däruppe bland molnen och har en enorm makt som man undrar om han bara kliar sig i skägget med. Först av allt får jag väl säga att jag skulle stoppa alla krig. Jag skulle frånta människan lusten att kriga. Jag skulle göra alla dessa goda gärningar med som att utrota många sjukdomar och ge svältande människor mat. Jag skulle sänka priset på böcker, choklad och skaldjur. En människa skulle tilldelas en snilleblixt och komma på en uppfinning som gör att man kan zappa sig mellan olika ställen. Dock ska man inte kunna zappa sig in i andra lokaler än ens egen bostad. Annars får man landa utanför. Jag skulle göra världen lycklig, även om jag inte tror man kan vara lycklig jämt. Det måste ju bli tråkigt. Barn skulle inte utnyttjas och misshandlas av vuxna. Som sagt: Jag vill plocka bort massa hemskheter och få folk att må bra.

Eftermiddagen som gud skulle jag spendera studsandes på moln, gåendes på vatten och flygandes för egen maskin. Jag skulle simma under vattnet och kunna andas. Jag skulle hälsa på min lilla kompisalien Fritz borta på Pluto. Choklad skulle bli det nyttigaste man kunde äta. Osynlig skulle jag iaktta människor på nära håll i olika världsdelar. Ego som jag är skulle jag med se till att tillverka en vinnarlott med mycket pengar på åt mig själv som skulle ligga bredvid sängen när jag vaknar upp som Icke-gud morgonen efter.

Jag skulle få föräldrar att inse vilken gåva de fått i sina barn.

2. Den bästa bok jag läst.
Elak utmaning. Man kan omöjligt välja en bok. Som att bli tvingad att välja en favvolåt. Det finns ju så många. Dock står det ett par böcker i min bokhylla som är betydligt mer slitna än andra. Två böcker har befunnit sig i Småland, Skåne, Södermanland, Blekinge, Australien, Thailand, England, Singapore och Stockholm. Minst. Stjärnor utan svindel av Louise Boije af Gennäs är en bok jag kan läsa hur många gånger som helst, och älska varje gång. Jag kan dock inte sätta fingret på vad som är så bra. Språket? Dess handling? Karaktärerna? Ja, troligtvis allt detta. Efter varje gång jag läst den har jag velat bli lesbisk. Dock har det hittills aldrig slått in och jag har fått återvända till verkligheten och inse att alla män inte är svin (detta är för övrigt en grov förolämpning mot svinen i vissa fall).
Gripande, sorglig och välskriven till max är Hon går genom tavlan ut ur bilden av Johanna Nilsson. Tragiskt nog känner man igen så mycket från sin egen barndom. Man längtar tillbaka och förfasas i olika omgångar. Bokens karaktärer finns troligtvis i samtliga mellanstadieklasser runt om i vårt land, men med olika personligheter och utseende. Insikten att barn kan vara förklädda dvärgmonster slår en stenhårt. Ingen av dessa böcker lär vinna något nobelpris, men det spelar ingen roll. Jag älskar dem ändå. Dessutom skulle jag kunna fortsätta prata om favvoböcker i all evighet eftersom de flesta i min bokhylla är älskade verk. Nu fick de bli de mest beresta böcker som finns i min ägo.

3 Comments:

Blogger aequinoxia said...

Tja, enligt Kaja (ja, eller Mian Lodalen, då, om man ska vara korrekt) så kan man *välja* att vara lesbisk. Så kör hårt, Ica, det är ett ganska trevligt liv (även om mitt eget ligger ganska långt från Stjärnor utan svindel...). Annars finns det säkert massor av trevliga män därute. Du kan komma och låna lite flatkultur när helst du vill.

3:03 PM  
Blogger Ica said...

Ja, va fan. Dock har ingen så lockande tjej ju kommit i min väg, men who knows. Sen spanar man ju inte efter tjejer såsom en hunk med snygga käklinjer och trevliga händer.

4:05 PM  
Blogger aequinoxia said...

Snygga käklinjer? Det var något nytt. Händer har jag hört förr, men käklinjer? Där ser man. :-)

2:25 PM  

Post a Comment

<< Home