Tuesday, January 30, 2007

Studentens hårda vardag- en dokumentationBiblioteket är en ljuvlig arbetsplats. Studenten är mycket utsatt på denna position där hon räknas både vara en i gänget av de vimlande andra studenterna, samtidigt som hon måste anta en roll som respektingivande personal som ska kunna hålla huvudet kallt i alla situationer. Det är lätt hänt att efter en dag i studenternas help desk att huvudets innandöme är en smula uppmjukat. Luften känns en smula tät för studenten då hon etthundrafjorton gånger förklarat att om papperna inte kommer ut i skrivaren som står fem centimeter därifrån kanske man ska göra sig besväret att gå till den andra som visserligen ligger åtta meter bort, men ändå. I pedagogisk ton ska förklaras att utskriftskontot kan faktiskt, trots alla motsägelser vara tomt. "OJ! Var det tomt? Vilken jobbig överraskning!"
Man tvingas ibland vara marodör och under arbetstid ringa människor med telefonskräck för att ens personliga stalker ska förstå och avlägsna sig. Gömma sig under disken är inte ett alternativ då studenten fortfarande är beroende av sin lön.

Då kassan ekar tom finns ingen möjlighet till bussalternativ hem till den kalla studentlägenheten i ghettot utanför staden. Att gå tar väldigt lång tid och man bör inte befinna sig gående i studentens område efter mörkrets inbrott. Därför kämpar studenten i ur och skur med sin cykel. Den tredje sedan flytten till norr. En för varje år har gått åt i det samhälle som idag byggs till stor del på kriminalitet och då främst cykelstölder. Studenten beger sig in på snirklilga stigar med djupa snögropar med fara för sitt eget liv, men främst för att undvika de gator där polisens bötervittrande bilar glider fram i gatlyktornas sken. Eftersom studenten ofrivilligt låst sig ute en gång hade hon därmed inte råd att inhandla något baklyste till cykeln. Hon har med andra ord inte heller råd med böter baserade på lysfrånvaro.

Väl hemma i lägenheten ska träningskläderna letas upp. Eftersom studenten med sin dåliga ekonomi inte har råd med lampor måste hon ha toalettdörren öppen och lampan tänd för att hitta kläder som lämpar sig för ett volleybollpass.

När hon slutligen famlat sig fram i mörkret inser hon att för att träningen ska ge studenten något behövs lite mat. Mat som är till allmän beskådan för samtliga köksbesökare då handtaget till skafferidörren gett upp hoppet om fortsatt liv och lämnar därmed dörren vidöppen med risk för att göra studentens matvaror uppvärmda och sådeles dåliga. Där inne finns en sparsam samling Varma Koppen och mjöl.

Då familjen befinner sig 46 mil från studenten kan hon inte få hjälp med handtag eller lampupphängning. Ensam sitter hon i lägenhetens kyla, insvept i en filt med en varma koppen i handen. I badrummet läcker vattnet ut på golvet eftersom badkarets frontupphängning ruttnat bort och ramlat av. Utanför ytterdörren sitter skrämmande jamiacaner och ropar in genom grannens brevinkast och sparkar på dennes dörr vilket hindrar studenten från trygg och välbehövlig nattsömn.

Då studenten även är belönad med en dator som är bättre begagnad lever denna lite sitt eget liv. Därför kan studenten i nuläget inte ladda upp bilder som lägger sig som bra komplement till tillhörande text.

1 Comments:

Blogger Lotten said...

Jag vill se bilderna! Byt dator!

1:05 PM  

Post a Comment

<< Home